RSS
czwartek, 22 lipca 2010
Kruche ciasto z owocami

Ciasto, do którego można z powodzeniem wykorzystać wszystkie sezonowe owoce. Kruche, maślane, z dużą ilością zdrowych ziaren, wspaniale komponuje się z lodami waniliowymi lub bitą śmietaną.

Pełny przepis na blogu otwarta kuchnia

09:40, lucjanna123
Link Dodaj komentarz »
piątek, 23 kwietnia 2010
Makaron z sosem pseudo-chińskim

Danie powstało z powodu konieczności przeprowadzenia prac porządkowych w lodówce. Następnym razem dodam troszkę więcej warzyw :)

 

PRODUKTY:

- 1 opakowanie makaronu - u mnie muszelki

- 60 dag mięska mielonego

- 1 opakowanie mrożonej włoszczyzny (mieszanka - marchewka, por, seler, pietruszka)

- 2 sosy chińskie Fix Knorr

 

PRZYGOTOWANIE:

Makaron gotujemy aldente. Na patelni podsmażamy mięso, kiedy zacznie się rumienić, dodajemy mrożone warzywa i dusimy. Sos przygotowujemy zgodnie z intrukcją na opakowaniu, kiedy zacznie gęstnieć, dolewamy go do warzyw z mięsem, dusimy jeszcze przez chwilkę, następnie polewamy sosem ugotowany makaron.

17:59, lucjanna123
Link Komentarze (1) »
Naleśniki zapiekane z parówkami

Propozycja wykorzystania naleśników, które zostały z wczorajszego obiadu : )

 

PRODUKTY:

- 6 naleśników

- 6 parówek

- 1 duża cebula

- tarty żółty ser

- majonez

- sos Sycylijski z torebki Winiar

- masło

 

PRZYGOTOWANIE:

Gotowe naleśniki smarujemy cienką warstwą majonezu, posypujemy poszatkowaną cebulą i startym zółtym serem, a następnie zwijamy w rulon. Kiedy wszystkie naleśniki będą zwinięte, układamy je w naczyniu żaroodpornym wysmarowanym masłem. Następnie przygotowujemy sos sycylijski zgodnie z instrukcją na opakowaniu, kiedy zacznie gęstnieć, zalewamy nim naleśniki. Na wierzch sypiemy tarty ser i lekko obsypujemy pieprzem. Wstawiamy do pieca i zapikeamu aż ser zacznie się rumienić. Pyszne i ekonomiczne : )

17:58, lucjanna123
Link Dodaj komentarz »
Paluszki rybne pod beszamelem

Masakrycznie proste. Nie da się spartolić.

 

PRODUKTY:

- 2 opakowania mrożonych paluszków rybnych

- 1 łyżka masła

- 1 łyżka mąki

- mleko

- przyprawy

- ser zółty

 

PRZYGOTOWANIE:

Paluszki rybne smażymy na patelni zgodnie z instrukcją na opakowaniu. W garnuszku przygotowujemy sos. Rozpuszczamy łyżkę stołową masła, wsypujemy łyżkę mąki, dokładnie mieszamy, dolewamy mleka, żeby uzyskać porządaną konsystencję - sos powinien być lekko gęsty. Doprawiamy, ja lekko posoliłam i wsypałam sporo pieprzu ziołowego. Na dno naczynia żaroodpornego nalewamy trochę sosu, później układamy usmażone paluszki, zalewamy resztą sosu, posypujemy startym zółtym serem i zapiekamy w piecu aż sos się lekko zarumieni. Bardzo dobre i bajecznie proste.

17:58, lucjanna123
Link Dodaj komentarz »
Naleśniki z warzywami

Tym razem wersja bezmięsna - same warzywka i aromatyczne przyprawy : )

 

PRODUKTY

- 8 naleśników

- 2 małe cebule

- 1 duży por

- 2 małe marchewki

- pół małego selera

- pół korzenia pietruszki

- 1 kapusta pekińska

- 2 łyżki sosu sojowego

- 1 łyżka curry

- pieprz, sól, słodka papryka

 

PRZYGOTOWANIE:

Cebulę i pora drobno siekamy, marchewkę, selera i pietruszkę ścieramy na tarce, kapustę pekińską szatkujemy. Na patelnię wrzucamy kolejno warzywa: cebula, por, kapusta pekińska, marchewka, seler por, wszystko razem dusimy, przyprawiamy sosem sojowym, curry i pozostałymi przyprawami. Tak przygotowanym farszem napychamy naleśniki i podsmażamy je na patelni, żeby były chrupiące. Można posypać serem żółtym : )

17:58, lucjanna123
Link Dodaj komentarz »
Naleśniki z warzywami

Tym razem wersja bezmięsna - same warzywka i aromatyczne przyprawy : )

 

PRODUKTY

- 8 naleśników

- 2 małe cebule

- 1 duży por

- 2 małe marchewki

- pół małego selera

- pół korzenia pietruszki

- 1 kapusta pekińska

- 2 łyżki sosu sojowego

- 1 łyżka curry

- pieprz, sól, słodka papryka

 

PRZYGOTOWANIE:

Cebulę i pora drobno siekamy, marchewkę, selera i pietruszkę ścieramy na tarce, kapustę pekińską szatkujemy. Na patelnię wrzucamy kolejno warzywa: cebula, por, kapusta pekińska, marchewka, seler por, wszystko razem dusimy, przyprawiamy sosem sojowym, curry i pozostałymi przyprawami. Tak przygotowanym farszem napychamy naleśniki i podsmażamy je na patelni, żeby były chrupiące. Można posypać serem żółtym : )

17:58, lucjanna123
Link Dodaj komentarz »
Sałatka z szynką

W dniu wczorajszym cieszyła się dużym powodzeniem u domowników, w wyniku czego, na dziś do pracy już nie starczyło : (

 

PRODUKTY:

- pół opakowania drobnego makaronu (u mnie falbanki)

- 1 średnia cebula

- 1 puszka groszku konserwowego

- 1 puszka kukurydzy konserwowej

- 20 dag szynki konserwowej

- 1 kosztka rosołowa

Na sos:

- pół kubka jogurtu naturalnego

- łyżka stołowa majonezu

- łyżka stołowa musztardy

- pieprz, sól, czosnek granulowany, papryka słodka

 

PRZYGOTOWANIE:

Makaron gotujemy z kostką rosołową (aldente), następnie przelewamy zimną wodą, wrzucamy do miski, dorzucamy kukurydzę, groszek, pokrojoną w kosteczkę szynkę i drobno posiekaną cebulę. Z pozostałych produktów przygotowujemy sos, mieszamy wszystko razem, chłodzimy w lodówce i po 20 minutach sałatka nadaje się do skonsumowania.

17:57, lucjanna123
Link Dodaj komentarz »
Paszteciki z kapustą

Przepis dziecinnie prosty - jak wszystko z ciasta z francuskiego. Specjalnie na życzenie mojej koleżanki - Tamary : )

 

PRODUKTY:

- 2 opakowania ciasta francuskiego

- 1 duża cebula

- 1 opakowanie kapusty kiszonej

- 2 białka

- trochę kimnku

- masło

- sól i pieprz

 

PRZYGOTOWANIE:

Zaczynamy od przygotowania farszu. Cebulę kroimy dosyć drobno, podsmażamy na dużej łyżce masła, doprawiamy solą i pieprzem. W międzyczasie płuczemy kapustę, żeby nie była za kwaśna, odcedzamy i dorzucamy na patelnię. Smażymy, aż kapusta zrobi się lekko ciemna, trzeba stale mieszać, żeby jej nie przypalić. Kiedy kapusta jest gotowa, odstawiamy ją, żeby lekko przestygła. Następnie rozwijamy ciasto, kroimy na 8 równych kawałków. Na każdym kwałku układamy trochę kapusty, składamy na pół, smarujemy rozbełtanym białkiem i posypujemy kminkiem. I tak robimy ze wszystkimi pasztecikami. Następnie układamy je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i wrzucamy do pieca. Pieczemy, aż wierzch zacznie się lekko złocić (jakieś 30 minut). Najsmaczniejsze są następnego dnia, kiedy robią się lekko wilgotne od kapusty.

17:57, lucjanna123
Link Dodaj komentarz »
Kanapki z szynką i serkiem wiejskim

Znacie to uczucie, kiedy w lodówce jest pełno różności i najchętniej zjadło by się wszystkiego po trochu? Jest rada - kanapka smietniczek : )  Wszystko co na co ma się w danym momencie ochotę, w wyniku takiego eksperymentu powstało śniadanie mistrzów - kanapka z szynką i serkiem wiejskim.

 

PRODUKTY:

- 1 bułeczka wieloziarnista

- troszkę masła

- sałata lodowa

- szynka konserwowa

- serek wiejski

- papryka czerwona

- pieprz i sól

 

PRZYGOTOWANIE:

Bułkę przecinamy na pół, smarujemy masłem, następnie układamy sałatę, szynkę konserwową, kilka łyżek serka wiejskiego (ile wejdzie, tylko trzeba lekko odcedzić, żeby serek nie spłynął z szynki), posypujemy solą i pieprzem i na samym wierzchu układamy kawałki papryki. Może to trochę nietypowe połączenie, ale efekt, jak dlamnie, jest niesamowity.

17:57, lucjanna123
Link Dodaj komentarz »